Optional Sidebar Info

Any information can be placed in the sidebar to help your website visitors navigate your site.

To make a boxed heading like the one above, simply apply the H3 tag.

To make a box like this, assign the "sidebarlt" class.

You can do anything with a sidebar box. Insert images, ads or other web content.

Here's a text link.

To make a box like this, assign the "sidebardk" class.

You can do anything with a sidebar box. Insert images, ads or other web content.

Here's a text link.

Vachtkleuren

 
De Maine Coon mag elke kleur -al dan niet met wit- hebben. Echter kleuren die voortvloeien uit raskruizingen zijn verboden. Dit zijn bijvoorbeeld pointtekening, cinnamon, fawn en de kleuren lilac en chocolate. Ze mogen dus bijna iedere kleur hebben, maar het kan wel verwarrend zijn. Wat is nou brown tabby, en wat is het verschil tussen smoke en zilver? Hier een kleine uitleg over de kleuren bij de Maine Coon.

Onderscheid tabby en effen:
Veel Maine Coons vertonen een tabby (= ‘cypers’) tekening. Dit is het resultaat van het agouti-gen dat dominant is over de effen variant. Op de kop en poten zijn streepjes te zien en het lichaam vertoont ook een patroon. Deze patronen hebben ook een naam. Behalve tabby komen ook effen Maine Coons voor. In de vacht zijn geen streepjes te zien (soms een beetje bij jonge dieren), en het lichaam is egaal van kleur.

Tabby:
De Maine Coons met tabby kunnen op patroon ingedeeld worden, dit wordt wel eens met verschillende namen aangeduidt:


zwart tabby & zwart effen
Classic
Blotched
Gemarmerd
In de strepen zijn ronde patronen te onderscheiden, het lijkt een beetje op de structuur van marmer. De strepen zijn dikker en langs de ruglijn lopen evenwijdige strepen. Op de flank is dikwijls een zogenaamde Bulls-eye aanwezig.
Mackerel
Gestreept

Dit is meer een tijgerpatroon, de strepen lopen van rug naar buik en zijn smaller.
Spotted
Gevlekt
Er zijn geen strepen aanwezig, maar de onderbroken strepen vormen stippen. Een spotted tabby is bij Maine Coons wat onduidelijk te zien door de lange vacht.
Ticked Bij deze vorm is praktisch geen patroon te onderscheiden. Abessijnen en somali’s zijn ook ticked. Het geeft een egale indruk op het lichaam, terwijl de kop wel typisch tabby is.

 


Azalea is zilver (met wit)
Verder zie je bij elke vorm van tabby strepen op het voorhoofd, in de vorm van een W of M. Rond de ogen is een ‘brilletje’ waar te nemen. De poten hebben ook strepen. De staart vertoont de wasbeer-ringen waar de Maine Coon zijn naam aan te danken heeft. De afzonderlijke haren hebben bandjes met verschillende kleuren. Op plaatsen waar de vacht wit is, zijn natuurlijk geen strepen te herkennen.

Behalve een tabby patroon, kan de kat eventueel 'zilver' zijn. De haren hebben dan aan de aanzet geen kleur, ze zijn daar wit. Halverwege de haarlengte komt de kleur echter terug. Het resultaat is dat de oorspronkelijke kleur lichter en harder lijkt, en als er in de vacht geblazen wordt een licht gekleurde cirkel te zien is.

 

Effen:
Maine Coons die niet tabby zijn, hebben een effen vachtkleur. De effen vachtkleur is dus ook niet ingedeeld in patronen. De effen kleuren die voorkomen zijn zwart en blauw. Rood en creme zijn een verhaal apart, deze kunnen wel degelijk de naam effen dragen, maar zullen altijd in meer of mindere mate een patroon uiten. Een geoefend oog kan het verschil tussen een effen rode/creme zien en een tabby, maar het blijft lastig. Soms is het stamboomtechnisch onmogelijk een tabby te hebben, dit is alleen als beide ouders effen zijn.

Bij effen Maine Coons kennen we ook zilver. Het heet nu echter niet zilver maar 'smoke'. In feite is dit hetzelfde, maar dan zonder streepjes. Bij smoke is vaak wel wat ghostmarking aanwezig als kitten.


Disney is effen blauw

 


Anna is zwart tortie met wit

Schildpad - Lapjes – Tortie:
Dit zijn alledrie namen voor katten die de kleur rood/creme in combinatie met zwart/blauw, al dan niet met wit hebben. Bij raskatten wordt over het algemeen de benaming tortie gebruikt. Een zwarttortie is altijd zwart met rood (eventueel met wit) en een blauwtortie is altijd blauw met creme (eventueel met wit).

Heeft de kat naast deze kleuren ook nog eens een tabby patroon, dan gebruikt men soms de naam torbie, wat een samenvoegsel is tussen tabby en tortie. Een tortie (of torbie) kan ook in combinatie met smoke of zilver zijn.
Torties zijn op enkele uitzonderingen na altijd poezen.

 

Wit varianten:
De hoeveelheid wit bij de Maine Coon maakt niet uit. Toch zijn er benamingen voor de hoeveelheid wit op het lichaam:

High White

Grootste gedeelte van het dier is wit, behalve gebieden op de rug en eventueel wat andere vlekjes.

Bicolor De kat is voor de helft gekleurd, maximaal driekwart.
Harlekijn Geheel wit, behalve oren en staart en enkele gekleurde afzonderlijke vlekken op de rug.
Van Alleen de oren en de staart zijn gekleurd.

Geheel wit:
Maine Coons kunnen ook helemaal wit zijn. In zo'n geval wordt soms onderscheid gemaakt tussen de verschillende oogkleuren, zelfs odd-eyed (2 verschillende oogkleuren) is mogelijk. De geheel witte vachtkleur is iets anders dan de gedeeltelijke witte vachtkleur. Bij geheel wit heeft de kat onder de witte vacht genetisch toch een kleur, maar deze kleur wordt als het ware met een witte jas bedekt.

----> Geheel wit, met verschillende oogkleuren

 

 

Soms hoor je in de wandelgangen nog andere termen vallen, die ook met kleuren te maken hebben.
Hier een opsomming:

Brown tabby Is technisch hetzelfde als zwart tabby. De kleur kan echter in verschillende gradaties voorkomen, van warm chocoladebruin tot hard zwart. Dit heeft te maken met de grondkleur en rufisme. De warmer gekleurde tabby’s worden nog wel eens browntabby genoemd.
Brindle Dit kan ervoor zorgen dat een tabbypatroon wat onduidelijk wordt. De losse afzonderlijke haren geven niet het bandenpatroon zoals de haren eromheen en verstoren als het ware het patroon. Brindle betekent ook losse witte haren in een gekleurd gedeelte van de vacht.
Cameo Dit is rood of creme met zilver. Het resultaat is een hele lichte kleur, de haren zijn slechts gedeeltelijk aangekleurd.
Ghostmarking Aanwezigheid van lichte tekening bij een effen kat. Vooral bij kittens te zien, gaat na verloop van tijd weg, maar soms zie je het een klein beetje terug, als bijvoorbeeld de kat in de zon ligt.
Shaded Een vorm van zilver, waarbij het zilveraandeel heel hoog is. De kleur wordt heel licht, en een patroon is moeilijk te onderscheiden. Sommige zilvers maken ook een periode door dat ze bijna shaded zijn.
Rufisme/taan Dit wordt veel bij zilvers gezien. Zilvers hebben een heldere kleur in grijstinten, maar soms piept er een beetje een bruine kleur door. Dit is vooral te zien bij de neus, boven de ogen en onderaan de flanken. Bij blauwzilvers is het een rossige kleur. Rufisme zorgt voor de warme kleur bij browntabbies en de kleur-intensiteit bij rode katten.
Zilveraandeel Hiermee wordt de intensiteit van het zilver bedoeld. Een ‘slechte’ zilver vertoond haast geen zilver in de vacht en is donkerder van kleur. Soms is het zelfs zo dat een kat helemaal geen zilver laat zien, terwijl dit wel doorgeeft aan de nakomelingen. Vooral bij blauw en creme is het soms moeilijk te zien of de kat zilver/smoke is.