Optional Sidebar Info

Any information can be placed in the sidebar to help your website visitors navigate your site.

To make a boxed heading like the one above, simply apply the H3 tag.

To make a box like this, assign the "sidebarlt" class.

You can do anything with a sidebar box. Insert images, ads or other web content.

Here's a text link.

To make a box like this, assign the "sidebardk" class.

You can do anything with a sidebar box. Insert images, ads or other web content.

Here's a text link.

Een dagje show

 
Het klinkt best eng: Meedoen aan een kattenshow. Echter, als je eenmaal de drempel over bent valt het allemaal wel mee. Natuurlijk is een show niet iedere keer even leuk, en het is dan ook voor te stellen als je eerste show niet leuk is dat je het voor gezien houdt. Over het algemeen zien wij het als een dagje uit samen met onze katten, waarbij we andere liefhebbers ontmoeten en nog eens wat leuks voor de katten kunnen kopen.

 

Inschrijven
Een kattenshow begint enkele maanden tot enkele weken voor de datum met het inschrijven. Inschrijven kan tegenwoordig bijna altijd online. Op de website van de organiserende vereniging is dan een invulformulier te vinden.

Pak de stamboom van je kat, hierop staat (bijna) alle informatie die je nodig hebt bij het inschrijven.

Je eigen naam en adres moet natuurlijk geen probleem zijn. De naam van de kat moet de volledige stamboomnaam zijn, dus niet de roepnaam. De geboortedatum en kleur moet ook op het stamboom te vinden zijn. Vaak wordt er ook gevraagd naar een oogkleur, dit is alleen van belang bij Turkse Vans, eventueel bij Britten en bij geheel witte katten. Bij andere katten kan je NVT in vullen of het vakje leeglaten.

De ouders van de kat dienen ook ingevuld te worden. Ook hier geldt weer dat de volledige naam gevraagd wordt. Dan wordt er gevraagd voor welke klasse je je kat wilt inschrijven. Als het je eerste show is dan zijn er 4 mogelijkheden (kiezen uit de klasse voor katers cq. poezen spreekt voor zich):

* Jeugdklasse 3-6 maanden:
Als je kat op de dag van de show niet ouder dan 6 maand is. Ongeacht of je kat geholpen is of niet.
* Jeugdklasse 6-10 maanden:
Als je kat op de dag van de show ouder is dan 6 maand maar jonger dan 10 maand.
Ongeacht of je kat geholpen is of niet.

* Open klasse poezen/katers (CAC): Als je kat niet geholpen is en ouder dan 10 maanden.
* Castratenklasse poezen/katers (CAP): Als je kat geholpen is en ouder dan 10 maanden.

Mocht er onduidelijkheid ontstaan zijn over bv. de kleur van je kat dan kan je je kat nog in de determinatieklasse inschrijven. Meerdere keurmeesters zullen dan beslissen wat de kleur is. Meestal moet je hier wel extra voor betalen.

Als laatst worden er wel eens dingen gevraagd als hoeveel kooien je wil, of je indien mogelijk naast bekenden wil zitten, en of je steward wilt zijn. Dit spreekt voor zich. Als je je inschrijving verstuurd hebt, doe je gelijk even de betaling en zal je enkele weken voor de show een bevestiging krijgen. Controleer deze goed, een foutje maken is menselijk, als je het gelijk doorgeeft is er niets aan de hand.

De grote dag
Je hebt er lang naar uitgekeken, en nu is het dan eindelijk zover. Uiteraard heb je gezorgd dat de entingen van de kat nog geldig zijn. In de dagen voor de show heb je netjes de puntjes van de nageltjes van de kat geknipt. Bij sommige katten is het nodig de kat te wassen. Een show is een schoonheidskeuring, de kat dient uiteraard schoon te zijn, en daarvoor kan een wasbeurt nodig zijn. Vraag eventueel de fokker van je kat. In elk geval dient de kat klitvrij te zien, en uiteraard vrij van parasieten zoals vlooien. Laat je kat thuis als het onduidelijke kale plekken heeft, loopoogjes of een snotneus. Je komt hiermee de veterinaire keuring niet door, en je mag weer linea recta naar huis!

De show begint met een veterinaire keuring. Hier wordt je kat gecontroleerd op algehele gezondheid en vooral op besmettelijke ziektes. Bovendien dienen de entingen in orde te zijn, vergeet dus absoluut niet je entboekje mee te nemen! Een veterinaire keuring begint behoorlijk vroeg op je vrije zondagochtend. Het is verstandig om van te voren de routebeschrijving naar de showlokatie goed door te nemen. (Indien je navigatie in de auto hebt: check of de lokatie herkend wordt!!)

Als je eenmaal de veterinaire keuring door bent, dan zoek je je plekje in de showhal op. Breng de kooi in gereedheid (gordijntjes verplicht!) en plaats daarna je kat in de kooi. Misschien wil je kat wel even op de bak (meestal niet). Voor je kat is het ook de eerste keer, probeer stressvolle situaties te vermijden, zoals direct oogcontact met andere katten, vallende voorwerpen, kinderen met prikkende vingertjes etc. Elke kat reageert anders op een kattenshow. De 1 kan je beter met rust laten en de ander moet je een beetje entertainen.

De dag kan lang duren, soms duurt het ook even voordat je naar de keurmeester moet. Hou wel de keuringen in de gaten, en let goed op zolang je nog niet gekeurd bent. Maak een praatje met je buren of bezoekers, pak een stoel en laat alles gewoon over je heen komen.

De keuring
Dan komt het moment dat je met je kat moet verschijnen bij de keurmeester. De keurmeester wordt vaak geassisteert door een steward. Deze steward zorgt ervoor dat de tafel na elke kat gereinigd wordt en bij sommige shows dat de juiste kat op tijd bij de juiste keurmeester verschijnt. Soms is je kat nog niet direct aan de beurt. Je kan dan op gepaste afstand in de buurt van de keurmeester met je kat wachten. Geef dan wel aan de steward door dat je er al bent, anders wordt er voor niets naar je gezocht. Je kan eventueel je kat in een kooitje in de buurt van de keurmeester plaatsen, als je dat prettiger vindt.

Als je kat aan de beurt is plaats je het op de tafel. Let op dat je kat niet van tafel springt, laat verder de keuring over je heen komen. Er zijn keurmeesters die veel vertellen en uitleggen. Dat is heel fijn, maar het is niet de bedoeling dat je in discussie gaat. Ondertussen wordt je kat gevoeld, opgetild en aan alle kanten goed bekeken, en het keurrapport wordt ingevuld. Bij sommige shows krijg je gelijk te horen hoe je kat ervoor staat, bij andere shows/keurmeesters blijft dit nog even geheim. Het kan ook voorkomen dat je na de keuring nog even moet blijven wachten, omdat je kat vergeleken wordt met zijn/haar eventuele concurrenten in dezelfde klasse en kleur. Als de keurmeester klaar is, dan mag je met je kat terug naar de kooi.

Na de keuring
Als je kat in de ogen van de keurmeester erg mooi is, kan het voorkomen dat je na de keuring nog een keer terug moet naar de keurruimte. Dit kan zijn voor de BIV of BIS verkiezing. Een BIV verkiezing staat voor “Best in Varieteit”. Bij deze verkiezing worden katten in dezelfde kleur(groep) vergeleken. Zo kan het voorkomen dat poezen en katers tegen elkaar uitkomen, maar soms ook dat kittens en volwassenen tegen elkaar moeten. Deze verkiezing wordt alleen door de keurende keurmeester gedaan, en kan alleen plaatsvinden als er voldoende katten in dezelfde kleur(klasse) aanwezig zijn.

De BIS staat voor Best in Show. Hier worden katten van dezelfde leeftijd in dezelfde categorie vergeken.
Elke keurmeester mag van elke categorie die hij/zij keurt één kat voordragen/nomineren. Om van die gelegenheid gebruik te maken, laat de keurmeester soms eerst een aantal katten terugkomen, zodat de keuze makkelijker gemaakt kan worden. Op zich is het al een hele prestatie als de keurmeester jouw kat kiest als zijnde de mooiste van de categorie die hij/zij gekeurd heeft. Soms krijg je hiervoor een lintje, het wordt in elk geval op het keurrapport vermeldt.

Mocht je kat voorgedragen/genomineerd zijn voor de Best in Show-verkiezing, dan word je tegen het einde van de dag opgeroepen om richting de keurruimte te gaan. Hier zal je de andere katten tegenkomen die door de andere keurmeesters zijn voorgedragen. De keurmeesters zullen alle katten gaan bekijken en iedere keurmeester brengt een stem uit. Soms is dit openbaar, en soms wordt de stem doorgegeven aan de hoofdsteward, en blijft het een verrassing. Uiteindelijk zal 1 kat de BIS winnen en deze mag (eventueel op het podium) een prijs in ontvangst nemen.

Bij onafhankelijke shows wordt naast de BIS ook nog een Best of Show en een Best over All gedaan. Bij een Best of Show worden alle BIS-katten vergeleken uit dezelfde categorie. Zo kan een 3-6 maanden Ragdoll poes uitkomen tegen een volwassen gecastreerde Maine Coon kater. Uiteindelijk blijft er van elke categorie 1 kat over, plus eventueel nog een kat uit de special. (Een special bij onafhankelijke shows kent een eigen BIS -verkiezing.) Van deze katten wordt uiteindelijk de grote winnaar van de dag gekozen, en deze kat is dan Best over All, en dat kan dus een kat van elke leeftijd en elk geslacht zijn.

Na de show
Als de mooiste katten gekozen zijn, dan is de show ten einde. Vaak ben je behoorlijk gaar van al het wachten en misschien wel van alle spanning. Als de show ten einde is, worden de keurmeesters vaak nog even bedankt en mag je je spulletjes opruimen. Rondom dit tijdstip is het ook mogelijk om je keurrapport op te halen. Neem het kaartje met je nummer mee. Soms worden de rapportjes ook wel in het vak gebracht, de katnummers worden dan geroepen. Probeer in deze hectiek (iedereen ruimt op, en iedereen wil naar huis) je kat zoveel mogelijk rust te geven. Meestal helpt het als je kat al lekker in zijn reismandje mag, met een doek eroverheen. Vergeet geen spulletjes, en laat vooral geen troep achter. Als jij al lekker op weg bent naar huis, zijn er nog vrijwilligers die de hele hal afbouwen, en dan is het niet zo leuk als het 1 grote bende is.

Hopelijk kan je na deze lange dag moe maar voldaan terugkijken op een leuke showervaring!